Ovseni kosmiči so stisnjena semena ovsa. Gre za kulturno rastlino, ki jo ljudje pridelujejo že 3000 let, kar je relativno malo. Oves je tako ena mlajših rastlin, ki jih uporablja človek.
Sprva je oves veljal za plevel, ob koncu bronaste dobe, ko so se vremenske razmere drastično spremenile pa je doživel pravi razcvet, saj je kljub spremembam dobro uspeval in nudil vir hrane za ljudi. Nekaj časa je bilo to zelo pomembno živilo, ko pa je v Evropo prišel krompir, je uporaba ovsa nekoliko usahnila in konec 18. st. so ga uporabljali predvsem kot krmo za živino. Danes oves zopet doživlja pravi preporod, predvsem pri ljudeh, ki želijo jesti uravnotežene obroke ali pa se izogniti pšenici.
Oves najbolje uspeva v območjih z zmernim podnebjem in je med vsemi žitaricami najodpornejši na obilne padavine in visoke temperature. Znanstveno ime rastline je Avena sativa. Ime predvidoma izhaja iz besede »avi«, v pomenu ovca ali iz besede »avasa«, v pomenu živilo.
Ovseni kosmiči:
Ovseni kosmiči, ki jih lahko uporabimo kot zdrav zajtrk ali kot dodatek k jogurtom, smoothijem, sladicam so zaradi prijetnega okusa in drugih lastnosti danes najbolj priljubljena vrsta kosmičev.
Hranilna vrednost na 100 g
Ovseni kosmiči iz ekološke pridelave 500 g
Sestavine: 100 % ovseni kosmiči iz kontrolirane ekološke pridelave.
Lahko vsebuje sledi soje.
Neto količina: 500 g
Poreklo: Slovenija
EKO – izdelek iz ekološke pridelave - pomeni da je minimalno 95 % sestavin izdelka, ki so kmetijskega izvora pridelanih ekološko (pridobitev zahteva izpolnjevanje strogih evropskih predpisov).
Prelijte z vodo, mlekom ali jogurtom in jih pustite stati nekaj minut. Po želji jim dodajte suho ali sveže sadje in žličko zdravega sladila. Uporabljajo jih lahko tudi pri peki peciv, mafinov ali kot dodatek k juham. Oves lahko uprabite zjutraj za zajtrk ali pa z ovsenimi kosmiči pripravite odlične ovsene energijske ploščice in piškote, jih dodate kruhu ali uporabite pri pripravi domačih polpetov. Ovsene kosmiče lahko uporabite tudi za zgoščevanje juh in desertov.
Ali ovseni kosmiči vsebujejo gluten?
Oves sam po sebi glutena ne vsebuje, a je bil gojen blizu žit, ki ga vsebujejo in pakiran v prostorih, kjer so lahko sledi glutena, zato za ljudi s celiakijo ni primeren.
Ali so primerni za zajtrk in večerjo?
Ovseni kosmiči so lahko odličen zajtrk ali večerja, lahko pa jih pripravimo tudi kot prilogo h glavni jedi ali pa jih zakuhamo v juhe.
Ali vsebujejo ogljikove hidrate?
Kosmiči vsekakor vsebujejo tudi ogljikove hidrate, saj gre za žito.
Ali lahko kosmiče zmeljemo v moko?
Ovsene kosmiče lahko zmeljemo tudi v moko, iz katere lahko pripravljamo energijske ploščice, jo mešamo z mokami za peko, spečemo palačinke, jo vmešamo v smutije, uporabimo kot gostilo za omake itd.
Za koga so primerni ovseni kosmiči?
Ovseni kosmiči so primerni za vse generacije, tudi za otroke. Lahko jih skuhamo ali pa samo namočimo čez noč in pripravimo hitre zajtrke v lončku.
Tvoj paket bo pri tebi v nekaj dneh! Če naročiš paketek do 13 ure, bo predvidoma že naslednji delovni dan pri tebi. Drugače pa se trudim, da vsa naročila prejeta po 13 uri zapakiramo in odpošljemo takoj naslednji delovni dan.
Redni strošek dostave je odvisen od višine naročila:
Te zanima, kako nato pride paketek do tebe?
Na izbiro imaš 5 različnih plačilnih metod: