Bavarske preste na zdrav način
SESTAVINE:
Testo:
* 300g prosene moke iz ekološke pridelave
* 300g pšenične bele mehke moke iz ekološke pridelave
* 300ml mlačne vode
* 1 vrečka suhega kvasa ali 20g svežega kvasa
* 1 žlička soli
* 2 žlički sladkorja
* 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja iz ekološke pridelave
* 3 žlice sode bikarbone + 2 litra vrele vode
* Sezam
OPIS POSTOPKA: Topli vodi dodamo sladkor ter kvas, pustimo 15 minut da vzhaja. Medtem zmešamo moko, sol, olje in počasi dodajamo že pripravljen kvas. Testo dobro zgnetemo ter pustimo počivati 1-2uri. Ko je testo dvakrat večje, ga dobro pregnetemo in razdelimo na 10 enakih delov. Iz vsakega dela naredimo približno 40cm dolg svaljek v debelini prsta ter ga zvijemo v presto, kakor je prikazano v videu. Preste pustimo vzhajati še dodatnih 20 minut. Po vzhajanju preste na vsako stran namakamo 30 sekund v vreli vodi z sodo bikarbono, kakor je prikazano v videu. Preste na koncu položimo na pladenj, posujemo z soljo ter sezamom. Pečemo 30 minut na 200 °C.
RECEPT PRIPRAVILA: Manca Sodnik
Komentarji (0)