Bezgov sirup brez kalorij
Letos sem prvič kuhala bezgov sirup. Odločila sem se, da bom pripravila manj sladko in bolj zdravo različico sirupa. Pripravila sem bezgov sirup v kombinaciji z meliso, namesto sladkorja sem uporabila sladilo eritritol. Z veseljem sporočam, da mi je uspelo - sirup zmešan z vodo je ODLIČEN.
SESTAVINE:
* 15 večjih bezgovih cvetov
* 1 BIO limona
* 1,5 litra vode
* 1000 g sladila eritritol
* v sirup lahko dodate tudi sveže liste melise (ni obvezno)
OPIS POSTOPKA:
1. V večji posodi zavremo vodo skupaj s sladilom eritritol. Vmes nekajkrat premešano, da se sladilo popolnoma stopi.
2. Počakamo, da se voda s sladilom ohladi na sobni temperaturi.
3. Limono dobro umijemo in narežemo.
4. V posodo dodamo bezgove cvetove, limono in sveže liste melise, če imate te na voljo.
5. Posodo zapremo s pokrovko in pustimo stati 24ur. Vmes lahko nekajkrat premešano.
6. V čiste steklenice skozi cedilo prelijemo pripravljen sirup in steklenice dobro zapremo.
7. Sirup hranimo na hladnem in temnem.
OPOZORILO: Ker je eritritol slabše topen od navadnega sladkorja, se pri pripravi sirupa delno ponovno pojavijo kristali. Kristale ločite od sirupa skoz cedilo – točka 6.
Sirup z eritritolom ima manjšo obstojnost kot sirup z navadnim sladkorjem. Priporočamo, da sirup shranite v manjše stekleničke in po odprtju porabite v roku 3 - tednov. Odprt sirup hranite v hladilniku.
RECEPT PRIPRAVILA: Malinca Ana
Komentarji (0)