Breskova torta (brez glutena)
SESTAVINE:
Sestavine za biskvit:
* 3 jajca
* 3 žlice brezglutenske moke
* 3 žlice kokosovega sladkorja ali eritritola
* 3 žlice vode
* 1 žlica olja(kokosovega)
* 1/2 pecilnega praška
* 1 kozarec breskovega soka ali vode iz kompota
Sestavine za breskov mousse:
* 1/2 žlice želatine/agar agar
* 2 žlici vode
* 185 g breskev
* 25 g kokosovega sladkorja
* 120 ml sladke smetane
Sestavine za breskov žele:
* 1 žlica želatine/agar agar
* 4 žlice vode
* 370 g breskev
* 15 g kokosovega sladkorja
* 2 žlici limoninega soka
OPIS POSTOPKA: Za biskvit najprej stepemo beljake s sladkorjem. V drugi skledi zmiksamo rumenjake z vodo in oljem. Miksamo tako dolgo dokler ne dobimo gladke in sijoče zmesi. Nato med mešanjem počasi dodajamo moko s pecilnim praškom ter vse skupaj dobro premešamo. Na koncu pa v to mešanico nežno vmešajmo še beljakov sneg. Pečemo 30 do 40 min na 180 stopinj. Ko je biskvit pečen ga postavimo v kovinski obroč oz. model za torte in ga namočimo s sokom. Najprej namočimo želatino v vodi in počakamo 5 min, da nabrekne. Kot alternativo želatini lahko uporabite agar agar, ki ga pripravite po navodilih na embalaži. V drugi posodi zmiksamo breskve, da dobimo pire. Dodamo jim sladkor in jih kuhamo na zmernem ognju dokler ne zavrejo. Nato odstavimo z ognja in dodamo želatino z vodo ter dobro premešamo, da se vsa želatina dobro stopi. Počakamo, da se pire ohladi. Vmes zmiksamo sladko smetana in jo dodamo ohlajenemu pireju. Mousse vlijemo na biskvit in ga postavimo za 2 do 3 ure na hladno. Žele pripravimo na podoben način kot mousse. Najprej namočimo želatino v vodi in počakamo 5 min. Zmiksamo breskve v pire in jim dodamo sladkor ter limonin sok. Kuhamo na zmernem ognju, dokler ne zavre. Nato odstavimo z ognja in vmešamo želatino, ki se mora popolnoma raztopiti. Z želejem prelijemo torto in jo postavimo na hladno za 2 uri. Ko je torta dobro strjena umaknemo obroč oz. model, ki smo ga namestili na začetku. In nato okrasimo torto s svežimi breskvami.
ČAS PRIPRAVE: 60 minut
RECEPT PRIPRAVILA: Nina Kunc
Komentarji (0)