Buhteljni
Recept za prave, domače, puhaste buhteljne. Kar nekaj časa sem se izogibala buhteljnom, saj sem zmotno mislila, da je priprava zakomplicirana... pa ni. Potrebno je samo nekaj časa za vzhajanje. Rezultat pa so odlični buhteljni, ki so najboljši še topli. Sama jih zapakiram nekaj tudi za v skrinjo in si jih potem zvečer vzamem ven, da so zjutraj odtaljeni za zajtrk.
SESTAVINE:
* 500 g pirine bele mehke moke
* 1/2 kocke kvasa
* 250 ml mleka
* 2 žlici sladkorja
* limonina lupinica
* 100 ml stopljenega kokosovega olja
* 1 žlička soli
* 1 beljak
* vanili pasta
* 20 ml ruma
Nadev:
* marmelada
Za premaz:
* 1 rumenjak
* 2 žlici mleka
OPIS POSTOPKA: V veliko posodo ali v posodo od električnega mešalnika za gnetenje presejemo moko in naredimo jamico na sredini. V jamico nadrobimo kvas in prelijemo z malo mlačnega mleka. Pustimo približno 5 - 10 minut, da kvas vzhaja. Dodamo še vse preostale sestavine in dobro zgnetemo. Priporočam, da gnetemo vsaj 15 minut, da bo testo res homogeno. Pustimo vzhajati pokrito s kuhinjsko krpo približno za 1 uro. Vzhajano testo zvrnemo na pomokano površino in razvaljamo na kvadrat debeline približno 0,5 cm. Narežemo ga na kvadrate velikosti prb. 10 x 10 cm. Vsak kvadrat primemo v roko in na sredino damo žličko marmelade. Priporočam bolj trdo marmelado, saj bo veliko lažje za delo. Robove zavihamo na sredino in jih stisnemo skupaj. Buhteljne obrnemo z stisnjenim delom navzdol in jih položimo v dobro namaščen pekač. Med njimi pustimo malo prostora. Rumenjak razžvrkljamo z mlekom in z ga namažemo po buhteljnih. Pustimo jih v pekaču še prb. 10 minut, da še enkrat vzhajajo. Potem pa jih damo v pečico na 200 stopinj za približno 20 minut. Morajo biti temno rjavi, da so res dobro pečeni. Ko jih vzamemo iz pečice jih pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladijo. Preden jih postrežemo jih lahko posujemo še s sladkorjem v prahu.
ČAS PRIPRAVE: 45 minut + vzhajanje 1 uro
RECEPT PRIPRAVILA: Malinca Andreja
Komentarji (0)