Domač kokosov jogurt s hrustki iz prosene kaše
SESTAVINE ZA KOKOSOV JOGURT:
* 250 ml polnomastnega kokosovega mleka
* zvrhano čajno žličko agar agarja (rastlinske želatine)
* ščep prave vanilije v prahu
* nekaj kapljic javorjevega sirupa (lahko ga nadomestiš z medom ali agavinim sirupom)
OPIS POSTOPKA: Žličko agarja zamešaš v kokosovo mleko, dodaš vanilijo in po želji sladilo. Zavreš, nato znižaš in kuhaš približno 3 minute. Med kuhanjem ves čas mešaš z metlico. Kuhano mleko preliješ v skodelico in dobro ohladiš. Sama sem najprej ohladila zunaj, na balkonu, čez noč pa dala v hladilnik. Ko se vse skupaj ohladi in strdi, je podobno pudingu in ga kot takega lahko tudi uporabiš. sama pa sem želela jogurt, zato sem ga pretresla v mešalnik, dodala malce vode (po potrebi) in zmiksala v kremasto zmes.
SESTAVINE ZA HRUSTKE IZ PROSENE KAŠE: * 50 g surove (tj. približno 120 g kuhane) prosene kaše
* žličko chia semen
* žličko lanenih semen
* jedilno žlico ali dve javorjevega sirupa
* ščepec soli
OPIS POSTOPKA: Proso skuhaš, dobro odcediš in ohladiš. Mrzli kaši primešaš semena, ščep soli in sladilo. Zmes enakomerno razmažeš po peki papirju in pečeš na 175 stopinjah nekje pol ure. Oziroma, dokler kaša ni hrustljavo zapečena. Peki papir prestaviš na rešetko in kašo ohladiš. Ohlajeno nalomiš na poljubno velike koščke. Polovico jogurta sem postregla s svežim sadjem, prosenimi ‘hrustki’, zdrobljenimi kakavovimi zrni ter z nekaj javorjevega sirupa, ki je moja nova mala razvada :)
Preostanek jogurta sem si privoščila za dopoldansko malico. Jogurt sem nadevala v kozarčke ter mu dodala pretlačene maline.
RECEPT PRIPRAVILA: Katja - Cook, eat and smile
Komentarji (0)