Fit jesenska sladica: Kostanjeva čokoladna tortica
Odlična jesenska sladica s kostanjem, ki je tako okusna, da boste spregledali, da v njej sploh ni dodanega sladkorja. Primerna za sladkanje s prijatelji v poznih jesenskih dneh.
SESTAVINE:
Piškotno dno:
* 150 g navadnih polnozrnatih piškotov
* 50 g mandljev
* 50 g datljev
* 50 ml mandljevega mleka
Kostanjeva krema:
* 250 g kuhanega kostanja
* strok vanilje
* 2 žlici eritrola
* 100 ml mandljevega mleka
Čokoladna plast:
* 150 g temne čokolade
* 1 žlica masla
* 50 ml mandljevega mleka
OPIS POSTOPKA:
Priprava kostanjeve kreme: najprej narežemo kostanj po podolgovatem delu in ga namočimo, da ga bomo lahko olupili. V vreli vodi ga kuhamo 10 min in odcedimo. Ko se shladi ga olupimo. Nato segrejemo mandljevo mleko, dodamo eritrol, vanilijev strok in kostanj. Kuhamo do mehkega. Odstranimo vanilijev strok in vse skupaj zmiksamo, da nastane gosta krema.
Priprava piškotnega dna: datlje za 15 min namočimo v vroči vodi. Zmeljemo piškote in mandlje, dodamo datlje in po potrebi mandljevo mleko. V klasičen okrogel pekač namestimo peki papir. Piškotno-datljevo pasto enakomerno razporedimo po dnu. Pekač damo v hladilnik, da se strdi.
Nato dodamo srednjo plast- ohlajeno kostanjevo kremo.
Na koncu pripravimo čokoladno plast - v manjši kozici na majhnem ognju stopimo maslo in dodamo čokolado, ki smo jo prej razlomili na manjše koščke. Med kuhanjem čokolado mešamo in po potrebi dodajamo mandljevo mleko. Čokolado polijemo po obeh plasteh. Torto vrnemo v hladilnik za nekaj ur, da se popolnoma ohladi in strdi, v primeru pomanjkanja časa lahko tudi v zmrzovalnik. Dober tek.
ČAS PRIPRAVE: 1h
RECEPT PRIPRAVILA: Erika Debevec
Komentarji (0)