VIDEO: Jabolčni štrudelj
SESTAVINE:
Za vlečeno testo:
* 400 g bio pšenične moke
* 50 ml bio sončničnega olja
* 200 ml mlačne vode
* 1 žlička jabolčnega kisa
* 2 žlički soli
Nadev:
* 1 kg jabolk
* 180 g kisle smetane
* 2 žlički bio cejlonskega cimeta
* 100 g bio brusnic
* 60 g bio kokosovega sladkorja
* ½ limone
* 50 g bio masla
OPIS POSTOPKA:
Za testo: V skledo stresemo moko in sol. V sredini naredimo luknjo in vanjo zlijemo olje, kis in mlačno vodo. Tekočino najprej malce vmešamo v moko, da se dobro sestavine dobro sprimejo, nato pa jih stresemo na delovno površino in testo zgnetemo dokler ni lepo mehko in se ne prijema več na prste. Če se testo še prijema na prste, mu v majhnih količinah počasi dodajamo moko, vse dokler se preneha prijemati. Tako testo položimo v pomokano posodo, malce ga pomokamo še po vrhu, nato pa ga pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati 1–2 uri in ga nato razvaljamo. Nikoli ga ne pustimo počivati čez noč, ker se lahko potem zelo trga.
Za nadev:
Naribamo jabolka in vanje stisnemo limonin sok. Razvaljano testo premažemo s kislo smetano, potrosimo s cimetom,kokosovim sladkorjem in brusnicami ter nato nanj razporedimo naribana jabolka. Polovico masla razporedimo po nadevu in previdno testo zavijemo. Štrudelj postavimo v pekač in po njem razmažemo preostanek masla. Postavimo v pečico na za 60 minut na 180 stopinj.
ČAS PRIPRAVE: 30 minut + počivanje testa
RECEPTA PRIPRAVILA: Malinca Nastja in Filip