Jabolčno-brusnična pokrita pita
SESTAVINE:
Za testo:
* 300 g pirine moke
* 1 žlica jabolčnega kisa
* 1 čž olivnegas ali kokosovega olja
* 10g pecilnega praška
* 2 dl mlačne vode
* Aroma vanilije (ali vanili sladkor)
Za nadev:
* 4-5 naribanih jabolk
* Poljubna količina brusnic
* 1 žlica cimeta
* 50 g eritritola (sladilo brez kalorij)
* 1 žlica gustina ali agar-agarja
* 1 žlica medu
* aroma ruma ali 1 žlica ruma
OPIS POSTOPKA:
1. V posodi zmešamo pirino moko, jabolčni kis, olivno olje, aromo vanilije in pecilni prašek. Dobro premešanim sestavinam dodamo mlačno vodo.
2. Testo dobro pregneto z rokami. Testo pustimo počivati v hladilniku 30-60 min. Lahko tudi čez noč.
3. Medtem naribamo jabolka in jih damo v ponev. Jabolka kuhamo na zmerni temperaturi pribl. 10 min. Dodamo cimet, sladilo, brusnice, aromo ruma, kostanjev med in gostilo. Kuhamo še nadaljnjih 5 min, da se zgosti. Po potrebi dodamo še žličko gostila.
4. Testo razdelimo na dva dela (2/3 za pekač, 1/3 za vrhnji sloj). Testo na pomokani površini razvaljamo v obliki kroga. Debelina testa je odvisna od vašega okusa. Priporočam 0,5 cm do 1 cm.
5. Testo razporedimo na dno namaščenega pekača in pritrdimo ob robove. Vanj vlijemo jabolčno-brusnično zmes.
6. Iz preostalega testa izrežemo še krog, s katerim pokrijemo pito. Z vilico naredimo luknjice. Vrh pite po želji premažemo z beljakom ali jajčko.
7. Pečemo 45 min na 180°C.
8. Po želji posipamo z eritritolom v prahu.
ČAS PRIPRAVE: 45 min + 45 min pečenja
RECEPT PRIPRAVILA: Diabfit Lana - Lana Matjašič Filipič
Komentarji (0)