Zmagovalci 40 % CENEJE

Sekcija: gumb
0dni
0ur
0minut
0sekund

 

Prijavi se
Kaj pridobiš?
  • Darilo E-izobraževanje: "Osnove zdrave prehrane"
  • Hiter in enostaven pregled naročil
  • Vsi tvoji recepti na enem mestu
  • Dostop do vseh brezplačnih e-knjig
  • Možnost nakupa brezplačne dostave za eno leto
  • Najboljši popusti in druge ugodnosti
  • Brezplačno testiranje novih izdelkov
  • Brezplačno svetovanje
Kateri je najboljši kolagen in učinki delovanja na telo?

Kateri je najboljši kolagen in učinki delovanja na telo?

1. Kolagen

Prehrana igra pomembno vlogo v vzdrževanju zdrave kože, ki naše telo ščiti pred zunanjim okoljem. Osnovna funkcija kože tako zagotovila vrsto nujno potrebnih procesov, ki uravnava telesno temperature in nas ščiti pred fiziološkimi, biološkimi in kemičnimi dejavniki iz okolja. Poleg fizioloških nalog ima naša koža za nalogo tudi endokrinološko vlogo, saj skrbi za tvorbo vitamina D in drugih pomembnih presnovnih procesov v telesu.

Eno izmed pomembnejših in količinsko najbolj prisotnih beljakovin v telesu predstavlja kolagen, ki predstavlja 30 % vse beljakovinske mase v telesu. Najbolj zastopan je v dermisu (osrednja plast kože), kjer predstavlja kar 75 % suhe teže kože. Kolagen našim kostem in koži zagotavlja rigidno in integrirano strukturo, ki daje moč in oporo najrazličnejšim tkivom v telesu.

Kolagen skupaj z elastinom skrbi za elastičnost naše kože. Ker pa njun nivo s staranjem upada, omenjeni proces pa izpostavljenost soncu še dodatno pospešuje, se je kozmetična industrija kot prva odločila ponuditi rešitve zlasti za predel obraza in vratu.

Tudi prehranska in farmacevtska industrija lahko na podlagi relevantnih raziskav ponuja rešitve tudi za primer oralne uporabe kolagena. Ta se pojavlja zlasti v obliki bioaktivnih kolagenovih peptidov, ki prav tako zmanjšuje zamaščenost in valovitost kože, izboljša rast nohtov, upočasnjuje staranje kože ter zmanjšuje izsušenost kože kožne nepravilnosti.

2. Struktura in viri kolagena

Kolagen je strukturiran v obliki heliksovih vijačnic, ki vsaka vsebuje več kot 1000 aminokislinskih enot, ki nastalim tkivom daje oporo pri trdnosti strukture. Ta je zelo pomembna pri sestavi kit, ligamentov in podobno. Iz tega razloga je razgradnja kolagena s človeškimi encimi prezahtevna, ker so te strukture prevelike, da bi prehajale čez gastrointestinalno bariero v naš krvni obtok.

Poznamo več vrst kolagena v našem telesu, med najbolj pomembna pa uvrščamo kolagen tipa 1, 2 in 3.

Kolagen tipa 1 in kolagen tipa 3 predstavljata 90 % celotnega kolagena v telesu in sta najpomembnejša za vzdrževanje kože, lasišča, zobovja in mišic. Najbolj razširjen je kolagen tipa 1, ki že sam po sebi predstavlja 70 % naše kože. Ravno ta tip kolagena je najbolj uporaben za zdravje kože in uravnavanje staranja kože.

Kolagen tipa 3 pa je po drugi strani močno prisoten v votlih organih, kot so arterijske stene in zobje. Med najbolj prisotnimi najdemo še kolagen tipa 2, ki je primarna sestavina hrustanca in je izrednega pomena za strukturno oporo telesnim strukturam, kot so kolena, čeljust in hrbet.

3. Učinki uživanja bioaktivnih kolagenovih peptidov

Raziskave, opravljene na ljudeh, so pokazale, da zaužitje kolagenovega hidrolata v obliki dipeptidov ali tripeptidov povzroči uspešno absorpcijo v krvni obtok, preko katerega preide v tarčna tkiva, kjer se ti peptidi zadržujejo kar do dveh tednov.

Kolagen se sicer uporablja tudi v obliki krem kozmetični in farmacevtski industriji za zdravljenje prezgodnjega staranja. Pri oralni uporabi pa za najbolj uporabljanega velja kolagenov hidrolizat, od katerega si lahko obetamo kar nekaj fizioloških koristi, kot so zmanjšanje kemotaksičnih lastnostni fibroblastov, kar vpliva na hitrejšo regeneracijo zdravega in funkcionalnega kožnega tkiva.

Pregled omenjenih raziskav je pokazal, da z zaužitjem kolagenovega hidrolizata povzročimo nadaljnjo tvorbo kolagena preko mRNA transkripcije in translacije, s čimer izboljšamo antioksidativno aktivnost in krepimo kolagenske vezi. Pregled raziskav je preučeval razlike pri uživanju prehranskih dopolnil s kolagenom v obliki hidrolatov, dipeptidov in tripeptidov.

Rezultati raziskav

KolagenRezultati raziskav so pokazali, da je kolagen hidrolat v obdobju med 8 in 24 tednov (v odmerkih med 2,5 g/dan in 10 g/dan) na viden način izboljšal elastičnost kože in splošen dermatološki status kože, ki vključuje izboljšano celjenje kožnih ran, vlaženje suhe kože in uravnavnje staranja. Rezultati iz drugih raziskav so v primerljivih odmerkih ob uživanu kolagen hidrolata (iz ribjega vira) opazili tudi povečanje gostote kolagena za 9 % in zmanjšano razgradnjo kolagena za 31 %.

V kombinaciji z astaksantinom (rdeč karotenoidni pigment pri vodnih živalih in algah) se je zmanjšal tudi pojav gubic na koži. Pri preiskovancih z normalno telesno težo (<25) se je po 6 mesecih zmanjšala valovitost kože za kar 11,1 %. Slednja se je v deležu 3,6 % zmanjšala tudi pri preiskovancih s čezmerno telesno težo, vendar spremembe v tej skupini niso bile statistično značilne.

Zanimivo je, da je kolagenov hidrolizat pri starejših osebah v dolgotrajni oskrbi poskrbel za nekoliko hitrejše celjenje kožnih ran v primerjavi s tistimi, ki kolagen hidrolata niso uživali. Pri tej obliki kolagena lahko povzamemo, da uživanje kolagen hidrolata pozitivno vpliva na elastičnost kože, hidracijo kože, gostoto in okrepljenost kolagenskih vezi. Ta vpliva tudi na zmanjšano razgradnjo kolagena in zmanjšano pojavnost kožnih nepravilnosti, kot so kožne gube in valovitost kože.

Uživanje kolagen tripeptida v odmerku 3 gramov dnevno v obdobju je izboljšalo hidracijo kože že po treh dneh, medtem ko se je elastičnost kože izboljšala že po 14 dneh uporabe. Učinek je bil v tem primeru neodvisen od sočasnega uživanja vitamina C. Hidroliziran kolagen v obliki dipeptida pa je prispeval k izboljšani vlagi kože na obrazu, kjer se je izboljšala tudi elastičnost lic in predela okoli oči.

Pregledi literature so pokazali, da je oralna administracija hidroliziranega kolagena v praktično vseh raziskavah privedla do izboljšanega zdravja kože.

Spremembe so se pokazale zlasti pri zdravih preiskovancih. Mehanizmi omenjene vrste kolagena se odrazijo kot direkten učinek na izboljšanje kolagenovih peptidov in fibroblastov v kolagenskih tkivih. Oralni vnos specifičnih kolagenovih peptidov zmanjšuje pojav kožnih gub in ima pozitiven vpliv na tvorbo dermalnega matriksa v koži, kar dokazuje tudi povečanje prokolagena in elastina v sami koži.

4. Mehanizmi za nastanek kolagena

Tvorba lastnega kolagena v telesu poteka preko naslednjih mehanizmov. Ko se kolagenovi peptidi absorbirajo v kožo, se ti služijo kot prekurzor za nadaljnjo sintezo kolagena v koži. Kolagenovi fragmenti prav tako stimulirajo tvorbo proteoglikanov. Obrat beljakovin je ob tem povečan, pri čemer sodelujejo uravnalne T celice imunskega sistema in M2 makrofagi.

V telesu poteka tudi samodejna tvorba kolagena. V telesu ne potrebuje nobene substance za svoj začetek, pri tem pa ima tRNA ključno vlogo pri pripravi in prenosu aminokislin za sintezo proteinov.

Raziskave so pokazale, da kolagenovi fragmenti ne morejo biti v proteinsko sintezo biti vključeni direktno, lahko pa ti učinkujejo na presnovo, ki spodbudi to sintezo v zunajceličnem okolju.

Zdrava in funkcionalna koža je v močni odvisnosti od sinteze hialurona in kolagena. Med prebavnim procesom nastajajo, dipeptidi in tripeptidi, ki po absorpciji v črevesju vstopajo v krvni obtok. Po vstopu v celice se po kontaktu fibroblastov in dipeptidov prolina-holina poveča sinteza hialuronske kisline. Kolagen in njegovi fragmenti spodbudijo regulatorne T celice, ki izboljša dermatološki status kože na način, da zavre imunski odgovor na endogeni kolagen, s čimer povečamo njegovo tvorbo v telesu.

Uživanje kolagenovih peptidov poveča tudi izražanje encimov, ki so vključeni v tvorbo ceramidov v koži, ki so ključnega pomena za vzdrževanje hidrirane kože. 

5. Odmerek in varnost uživanja kolagena v kontekstu staranja

S staranjem se količina kolagena in elastina v telesu zmanjšuje. Hidracija kože se zmanjšuje, kar se zgodi zaradi povečanja kolagenskih vlaken tipa 1 v primerjavi na račun kolagenskih vlaken tipa 3 v sami strukturi kolagena.

Dobra novice je, da si lahko ravno starejša populacija z uživanjem kolagena zagotovi boljše rezultate v primerjavi z mlajšo, saj je elastičnost kože zmanjšana in ima zato več manevrskega prostora za svojo obnovitev.Pomemben je zlasti vitamin C

Oralna uporaba prehranskih dopolnil s kolagenom je varna. Raziskave pri preiskovancih ne ugotavljajo nobenih neželenih stranskih učinkov, ki bi bile povezane z uživanjem kolagena. Gre za dobro tolerirano prehransko dopolnilo z vidika različnih populacijskih skupin, odmerkov in znamk.

Pri izboljšanju elastičnosti kože se uporabljajo tudi drugi prehranski dodatki oziroma hranila, kamor vključujemo predvsem antioksidante, hiauloronsko kislino, vitamine in minerale.

Za njihov naravni vnos najbolje poskrbimo z vnosom svežega sadja in zelenjave različnih barv, ki naj bo sveže in sezonsko. Uživanje prehranskega dopolnila s kolagenom v kombinaciji z omenjenimi hranili je verjetno pozitivno in podpirajoče, vendar je njihov posamezni doprinos oziroma sinergijo v teh primerih težko objektivno ocenjevati.

Zdrava in uravnotežena prehrana predstavlja najpomembnejši vir antioksidantov, od katerih so pomembni zlasti vitamin C, vitamin E, selen, baker in karotenoidi naravnega izvora.

Poleg prehranskega vnosa so lahko uporabni tudi zunanji vnos v kozmetičnih izdelkih, ki prav tako spodbujajo tvorbo kolagena v telesu. Raziskave so pokazale, da je kombinacija vitamina C in E mnogo uspešnejša pri antioksidativnem delovanju v primerjavi s posameznim vitaminom. Ob tem se priporoča še dodatek vitamina B3 (niacinamid), ki pospešuje regeneracijo poškodovanih celic. Topična administracija zelenega čaja pa je bogata s polifenoli, ki blaži razdraženo kožo in nas ščiti pred poškodbami DNA verige, ki so sproženi denimo z izpostavitvijo UV-sončnim žarkom.

V Malinci najdeš dve prehranski dopolnili in sicer Kolagen UP, ki je veganski spodbujevalec telesu lastnega kolagena, in Kolagen PLUS, ki vsebuje hidroliziran živalski kolagen ter podporne sestavine v obliki hialurona, glukozamina in hondroitina.

Multikompleksna sestava Kolagena PLUS prispeva telesu kakovostne hidrolizirane beljakovine, kolagenske peptide s hitro absorpcijo, Kolagen UP pa telo spodbudi k tvorbi lastnega kolagena v telesu in omogoča boljši izkoristek dodanih virov beljakovin. Skupaj sta odličen par.

Avtorica: Mojca Cepuš - nutricionistka s 14-letnimi izkušnjami

VIRI IN LITERATURA:

  • Albaugh, V. L., Kauhskihk Mukherjee in Barbul, A., 2017. Proline Precursors and Collagen Synthesis: Biochemical Challenges of Nutrient Supplementation and Wound Healing. The journal of nutrition, 147 (11). Dostopno prek: https://doi.org/10.3945/jn.117.256404
  • Goins L. in Spassieva S. Sphingoid bases and their involvement in neurodegenerative diseases. Advances in biological regulation, 70. Dostopno prek: https://doi.org/10.1016/j.jbior.2018.10.004
  • Venkataramana, S H., Puttaswamy, N. in Kodimule, S., 2020. BMC Complementary medicine and therapies, 20 (26). Dostopno prek: https://doi.org/10.1186/s12906-019-2721-3
  • Asserin, J. et al, 2015. The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: evidence from an ex vivo model and randomized, placebo‐controlled clinical trials. Journal of cosmetic dermatology, 14 (4). Dostopno prek: https://doi.org/10.1111/jocd.12174
  • Coderch, L. et al, 2012. Ceramides and Skin Function. American journal of clinical dermatology, 4. Dostopno prek: https://doi.org/10.2165/00128071-200304020-00004
  • Katie Bird, 2019. Oral wheat ceramides may improve skin hydration. Dostopno prek: https://www.cosmeticsdesign-europe.com/Article/2010/08/04/Oral-wheat-ceramides-may-improve-skin-hydration
  • Guillou, S. et al. 2011. The moisturizing effect of a wheat extract food supplement onwomen’s skin: a randomized, double-blind placebo-controlled trial. International journal of cosmetic science, 33. Dostopno prek: https://doi.org/10.1111/j.1468-2494.2010.00600.x
  • Pullar, J. M. et al, 2017. The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients, 9 (8). Dostopno prek: https://doi.org/10.3390/nu9080866
  • https://www.furtherfood.com/collagen-hydrolysate-collagen-peptides/
  • Lupu, M., 2020. Beneficial effects of food supplements based on hydrolyzed collagen for skin care (Review). Experimental and therapeutic medicine, 20 (1). Dostopno prek: https://doi.org/10.3892/etm.2019.8342
  • Paz-Lugo, P. et al, 2018. High glycine concentration increases collagen synthesis by articular chondrocytes in vitro: acute glycine deficiency could be an important cause of osteoarthritis. Amino acids, 50. Dostopno prek: https://doi.org/10.1007/s00726-018-2611-x
  • Maeda, K., 2018. Skin-Moisturizing Effect of Collagen Peptides Taking Orally. Journal of nutrition and food sciences, 14 (4). Journal of cosmetic dermatology. Dostopno prek: https://doi.org/10.1111/jocd.12174
  • Barati, M., 2020. Collagen supplementation for skin health: A mechanistic systematic review. Journal of cosmetic dermatology, 19 (11). Dostopno prek: https://www.ijsdr.org/papers/IJSDR1907024.pdf
  • Vasave, H., Wasule, D. in Bobade, R, 2019. Bamboo’s Extract for Rejuvenating Skin. International journal of scientific development and research, 4 (7). Dostopno prek: https:// 10.1111/jocd.13435
  • Choi, F. D. et al, 2019. Oral Collagen Supplementation: A Systematic Review of Dermatological Applications. Journal of drugs in dermatology, 18 (1). Dostopno prek: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30681787/
  • Bulke, L. et al, 2019. A Collagen Supplement Improves Skin Hydration, Elasticity, Roughness, and Density: Results of a Randomized, Placebo-Controlled, Blind Study. Nutrients, 11 (10). Dostopno prek: https://10.3390/nu1110249410.1111/jocd.13435
  • Vollmer, D. L., West, W. in Lephart, E. D., 2018. Enhancing Skin Health: By Oral Administration of Natural Compounds and Minerals with Implications to the Dermal Microbiome. International journal of molecular sciences. Dostopno prek: https://10.3390/ijms19103059
  • Ganceviciene R. et al, 2012. Skin anti-aging strategies. Dermatoendocrinology, 4 (3). Dostopno prek: https://10.4161/derm.22804
  • Prasanth, 2019. A Review of the Role of Green Tea (Camellia sinensis) in Antiphotoaging, Stress Resistance, Neuroprotection, and Autophagy. Nutrients, 11 (2). Dostopno prek: https://doi.org/10.3390/nu11020474

 

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.
Top hiti