Kokosovo-mandljevi hrustavčki
SESTAVINE:
* 250 g kokosove moke (fino mleta)
* 200 g mletih mandljev
* 1 žlica psilium praška oziroma indijskega trpotca
* 2 žlici chia semen
* 2 žlici mletih lanenih semen
* 1 žlica kokosovega olja
* po želji 1 žlica cimeta ali 1 žlica kakava
* aroma vanilje
* voda
** s tako količino dobimo tri pladnje hrustavčkov, kar zadostuje za ves teden ali dlje. Po želji lahko količino razpolovimo.
OPIS POSTOPKA: Zmešamo kokosovo in mandljevo moko ter dodamo cimet ali pa za čokoladen okus naravni kakav. Posebej zmešamo lanena semena, chia semena in psilium, ki jim dodamo 4 dl vode, nato pa dodamo še kokosovo olje in vaniljevo aromo. Pustimo 15 minut, da zmes postane želatinasta in jo nato dodamo suhim sestavinam.
Celotno zmes dobro zmešamo z žlico in jo z rokami oblikujemo v kepo. Med gnetenjem dodamo še malo vode, da se sestavine lepo povežejo. Testo pustimo stati 20 minut, nato pa ga razvaljamo na debelino od 2 do 5 mm. Testo je rahlo drobljivo, zato si lahko pri valjanju pomagamo s tapkanjem in po potrebi dodatno pregnetemo z mokrimi rokami.
Testo razrežemo na majhne kvadratke in jih položimo na peki papir. Pečemo v pečici, predhodno ogreti na 180 °C, dokler ne porjavijo oz. postanejo hrustljavi. Odvisno od debeline testa jih pečemo vsaj 30 minut. Hrustavčke nato dobro ohladimo in jih spravimo v stekleno posodo. Za zdrav zajtrk jih lahko poleg sadja primešamo mleku, jogurtu ali kefirju.
ČAS PRIPRAVE: 1,5 ure
RECEPT PRIPRAVILA: Malinca Dominika
Komentarji (0)