LCHF cmoki z mandljevo zabelo
Pregrešno dobri cmoki s češnjami, jagodami ali drugim sezonskim sadjem. Kar pa je najboljše, pa je to, da so primerni za LCHF-dieto.
SESTAVINE (za 7 cmokov):
* 250 g skute
* 1 jajce
* 30 g eritritola (sladilo brez kalorij)
* 10 g indijskega trpotca/psiliuma
* 40 g mandljeve moke
* 50 g kokosove moke
* češnje, jagode ali drugo jagodičevje za nadev
* himalajska sol za vodo, v kateri kuhamo cmoke
Zabela:
* 30 g masla
* 3–4 žlice mletih mandljev
* (neobvezno) dodatna žlica sladila
OPIS POSTOPKA: V posodici z mešalcem stepeš jajce s skuto in sladilom. Dodaš mešanico preostalih sestavin in dobro premešaš. Zgneteš v testo, nato pa počakaš 10 min, da zmes postane malo bolj kompaktna.
Testo razrežeš na sedem enakih delov. Razvaljaš jih v krogce oz. jih med dlanmi sploščiš. V vsak krogec naložiš nekaj češenj ali večjo jagodo. Posuješ z izdatno količino sladila (jaz res obožujem sladko, zato res nisem skoparila :)). Nato z roko oblikuješ cmok. Pri oblikovanju si pomagaš tako, da si roke navlažiš in cmok lepo zgladiš. Tako dobiš res lepe in gladke cmoke.
Skuhaš jih v slani vodi, ki jo pred tem zavreš. Previdno, da se ne opečeš! Kuhaš jih točno 10 minut. Na koncu priplavajo na površino.
Med kuhanjem pripraviš še zabelo: v kozici segreješ kocko masla in dodaš mlete mandlje, ki jih pražiš približno 2 minuti. Po želji lahko dodaš še žlico sladila. Ko so cmoki kuhani, jih previdno vzameš iz vrele vode in preložiš na papirnato brisačko, da se odcedijo.
Poliješ jih z zabelo in pripravljeni so na uničenje!
ČAS PRIPRAVE: 40 min
RECEPT PRIPRAVILA: Nataša R. – pekoholik.si
Komentarji (0)