Malinina pita
SESTAVINE:
Testo:
* 400 g moke (npr. pirina)
*200 g masla (lahko se zamenja s kokosovim maslom/oljem)
* ščep himalajske soli
* 5 žlic sladkorja (kokosov sladkor/yacon/ksilitol/javorjev sirup/agavin sirup)
* 6-8 žlic mrzle vode (po potrebi)
Nadev:
* 4 skodelice malin
* 4 žlice gustina
* 8 žlice kateregakoli sladkorja oziroma po okusu
OPIS POSTOPKA: Hladno maslo in moko drobimo med dlanmi dokler ne dobimo majhnih grudic. Dodamo sladkor in sol. Nato žlico po žlico dodajamo hladno vodo dokler se testo ne oblikuje v kepo. Pekač obložimo s peki papirjem, rob namažemo z maslom. Še najbolje je imeti pekač pri katerem se obroba odstrani ali pa pod peki papir položimo prekrižamo dva trakova, s katerima potem lažje dvignemo pito. 2/5 testa prihranimo za vrhnji del pite. Borovnice samo malo, nežno potlačimo, da spustijo sok ter dodamo gustin in sladkor. Na vrhu spletemo mrežo, naredimo srčke, rožice ... Pečemo 1 uro na 180 stopinjah oziroma dokler testo ne porjavi. Po vrhu jo lahko še dodatno sladkamo, če se nam nadev zdi prekisel.
ČAS PRIPRAVE: 45 min + pečenje
RECEPT PRIPRAVILA: Nina Kastelic
Komentarji (0)