Melisin sirup
SESTAVINE:
* 1 kg natrganih melisinih listov
* 1 kg kokosovega sladkorja
* 2 žlički citronke
* sok pol bio limone
* 3 l vode
OPIS POSTOPKA: V večjem loncu zavremo vodo v katero stresemo sladkor, da se raztopi. Vanj vmešamo natrgane liste melise, dodamo limonin sok, citronko, ter dobro premešamo. Pomembno je, da so listi natrgani na manjše delce, saj se na takšen način sprosti več arome in eteričnega olja. Lonec prekrijemo in pustimo stati 24 ur. Potem sirup ponovno zavremo in še toplega preko cedila prelijemo v sterilizirano steklenico (oprane steklenice lahko steriliziramo v pečici – vred s pokrovčki jih položimo na kuhinjsko krpo in segrevamo na 110 °C približno 15 minut). Steklenice s sirupom dobro zapremo in shranimo v temen in hladen prostor. Sirup mešamo z vodo po okusu. Iz te recepture dobimo približno 2 l sirupa.
ČAS PRIPRAVE: 24 ur
RECEPT PRIPRAVILA: Iva Džudović - Ljubezniva