Najboljša veganska zelenjavna musaka z lečo
SESTAVINE:
* 10 srednjih olupljenih krompirjev (800-900 g)
* 2 veliki beli čebuli (nasekljani na majhne koščke)
* 1 bučka (naribana)
* 3 oranžne korene (olupljeni in naribani)
* 100 g mletih orehov
* 480 g rjave leče (neto dveh 400 gramskih konzerv)
* 300 ml ovsene smetane
* veganska mocarela (opcijsko)
* česen v prahu
* univerzalna začimbna mešanica
* himalajska sol
* olivno olje
OPIS POSTOPKA: Krompir olupimo. Narežemo ga na rezine debele malo manj kot pol centimetra. Približno deset minut kuhamo v slani vodi. Krompir naj bo kuhan na pol. Odcedimo in pripravimo zelenjavo. Zelenjavo operemo. Najprej nasekljamo čebulo in jo prepražimo na malo olivnega olja. Ko je prepražena dodamo česen v prahu, univerzalno začimbno mešanico in sol. Olupimo korenje in ga naribamo. Naribamo bučko. Oboje dodamo k čebuli in pražimo. Dodamo še 100 g mletih orehov in vsebino dveh konzerv leče, nujno brez vode, le lečo. Lečo prej dobro operemo pod vodo. Pekač namažemo z olivnim oljem. Nanj naložimo prvi sloj krompirja. Prvi prvem sloju je najbolj pomembno, da je čim manj nepokritih delov, da se bo musaka lepo rezala in stala, ko jo vzamemo iz pekača. Nato na krompir naložimo polovico mase. Prelijemo s približno 100 ml ovsene smetane. Prekrijemo s krompirjem. Prekrijemo z zelenjavno mešanico. Prelijemo s približno 100 ml smetane. Pokrijemo s krompirjem. Prelijemo s približno 100 ml ovsene smetane. Opcijsko posujemo z vegansko mocarelo, vendar ni nujno. Pečemo 1 uro na 180 stopinjah Celzija v ogreti pečici. Da se bo lepo razrezala, jo takoj, ko jo vzamemo iz pečice pustimo, da 20-30 minut počiva in se malo ohladi.
ČAS PRIPRAVE: 90 minut
RECEPT PRIPRAVILA: Anja Geč
Komentarji (0)