Orada na žaru
SESTAVINE:
* sveža orada
* oljčno olje
* limona
* 2 stroka česna
* žlica peteršilja
* sol
* vejica svežega rožmarina
OPIS POSTOPKA: Svežo orado operemo z vodo in jo nato osušimo s papirnato brisačko (znotraj in zunaj). Ko je, suha jo namažemo jo z oljčnim oljem.
Pripravimo premaz za ribo. Limonin sok stisnemo, česen sesekljamo čisto na drobno, narežemo peteršilj, dodamo žličko soli in vse skupaj zmešamo.
Ribo položimo na vroče rešetke žara (temp. žara naj bo okrog 200 °C). Najboljše je, če ribo pečemo na žaru na oglje, saj ta pusti značilni okus po dimu. Mrežo žara namažemo z oljem.
Orado damo na mrežo in jo najprej podrsamo vzdolž rešetk, da se ne prime. Na eni strani ribo pečemo, dokler ni spodnji del ribe pečen (bele barve), nato ribo obrnemo. Drug del ribe pečemo manj časa (dokler ni meso bele barve). Čas peke je odvisen od velikosti orade, nekje pribl. 15 minut.
Na koncu, preden damo ribo z žara, jo premažemo s prej narejeno omako (po obeh straneh).
ČAS PRIPRAVE: 15 minut + peka pribl. 15 minut
RECEPT PRIPRAVILA: Malinca Andreja
Komentarji (0)