Palačinka velikanka z jabolkami
SESTAVINE:
MASA:
* 3 velika jajca
* 400 ml (rastlinskega) mleka
* 1 žlička vanilije
* 4 žlice rahlo stopljenega masla ali kokosovega olja
+
* 180 g (pirine) gladke moke
* 1 žlička pecilnega praška
* 4 žlice (kokosovega) sladkorja
* 1 žlička cimeta
* ½ žličke soli
KARAMELIZIRANE JABOLKE:
* 3 srednje velika jabolka
* 2 žlice masla ali kokosovega olja
* 3 žlice javorjevega sirupa ali cvetličnega medu
* ½ žličke cimeta
* pest pekan ali navadnih orehov
* mandljevo maslo
OPIS POSTOPKA:
1 / MASA: Za začetek v večji skledi združi vse mokre sestavine - jajca, mleko, vanilijo in stopljeno maslo ali kokosovo olje. Dodaj še mešanico vseh suhih sestavin - pirina gladka moka, pecilni prašek, kokosov sladkor, cimet in sol. Vse skupaj narahlo zmešaj v gladko maso (znebi se grudic, sicer pa z mešanjem ne pretiravaj).
2 / KARAMELIZIRANE JABOLKE: Jabolka olupi in nareži na rezine. Uporabi ponev primerno za peko v pečici in na njej segrej 2 žlici masla ali kokosovega olja. Dodaj še 3 žlice javorjevega sirupa, pol žličke cimeta in takoj za tem še jabolka ter pekan orehe. Kuhaj cca. 3 min, da se jabolka nekoliko zmehčajo in prijetno zadišijo.
3 / PEKA: Čez jabolke in orehe prelij pripravljeno maso. Ponev postavi v vnaprej segreto pečico na 180 C in peci 20-25 min. Da se prepričaš, če je dovolj pečeno, lahko narediš test z zobotrebcem.
Ko presodiš, da je bilo peke dovolj, vzameš ponev iz pečice in si pomagaš z vlažnim krožnikom, da jo prekucneš okoli. Vse skupaj preliješ le še z mandljevim maslom in razrežeš na poljubno velike kose.
RECEPT PRIPRAVILA: Monika Škorjanc - earthlymonika
Komentarji (0)