Pilau riž z madras mesno omako
SESTAVINE:
Pilau riž za 4 osebe:
* 1 žlica kokosovega masla/olja
* 4 dcl (dva kozarca) basmati riža
* 2 žlički kurkume
* 2 lovorjeva lista
* 8 celih kardamomov
* 8 klinčkov
* 2 žlički himalajske soli
* 3 kozarci vrele vode
Madras mesna omaka:
* 600 mletega mešanega mesa
* 2 čebuli
* 1 košček (2 cm) svežega ingverja
* 5 strokov česna
* 200 ml paradižnika v koščkih oziroma pelatov
* 1 žlička limoninega soka
* 3 žlice olivnega olja
* 2 žlički himalajske soli
* 1 žlička sladkorja
* mešanica začimb lamb madras (vsebuje: čili v prahu, semena kumine, mleta kumina, mleti koriander, garam masla (mleti cimet, mleti črni poper, mleti klinčki, mleti kardamom), paprika, cimetovo lubje, kardamom, črni poper v zrnu)
OPIS POSTOPKA: Riž: Stopimo maslo v ponvi. Vmešajmo riž, da vpije maslo/olje. Dodamo začimbe in nato prelijemo z vrelo vodo. Pokrijemo in kuhamo na nizkem ognju 15 minut. Po 15 minutah, ko je riž kuhan iz njega odstranimo lovorjeve liste, klinčke in kardamom. Omaka: Segrejemo olivno olje in dodamo vrečko začimb številka 1 in cvremo nekaj sekund. Nato dodamo narezano čebulo. Ko čebula lepo porumeni, dodamo narezan česen in nariban svež ingver. Malce popražimo in dodamo mleto meso. Dobro premešamo in nato pokrito kuhamo 20 minut. Dodamo pelate in vrečko začimb številka 2. Premešamo in dodamo 2 žlički soli, žličko sladkorja in žličko limoninega soka. Po 2 minutah dodamo 300ml vrele vode in rahlo premešamo, nato kuhamo na nizkem ognju 30-40 minut.
ČAS PRIPRAVE: 60 min
RECEPT PRIPRAVILA: Malinca Nastja
Komentarji (0)