Piščančja pita
SESTAVINE:
Za testo:
* 120 g pirine polnozrnate moke
* sol
* 75 g masla
* 1 rumenjak
* 2–3 žlice mandljevega mleka
Za piščančji nadev:
* 15 g masla (razdeli na dva dela)
* 500 g piščančjih prsi brez kosti
* 200 ml mandljevega mleka
* 300 ml jušne osnove
* 3–4 krompirje
* 2 večja korenčka
* 1/2 čebule
* 1 žlica tapioke ali druge moke za zgostitev
* 100 ml jušne osnove
* 130 g graha
* sol
* poper
* timijan
* 1 jajce za premaz
OPIS POSTOPKA: Najprej pripravimo testo, ki bo služilo kot pokrov pite. V večjo skledo presejemo moko, dodamo sol, mandljevo mleko, rumenjak ter ohlajeno maslo. Z rokami vse skupaj dobro pregnetemo in oblikujemo kroglo, ki jo pokrito damo v hladilnik. Za nadev najprej narežemo piščančje prsi ter zelenjavo. V večji ponvi stopimo maslo ter dodamo na kocke narezanega piščanca. Pražimo ga približno 5 min. Ravno toliko, da ni več krvav. Piščanca odstranimo iz ponve ter vanjo vlijemo 200 ml mandljevega mleka ter 300 ml jušne osnove. Dodamo korenček in krompir ter kuhamo 3–4 minute. Korenček in krompir precedimo ter shranimo tekočino. V ponev nato dodamo drug del masla ter prepražimo čebulo ter dodamo piščanca, korenček, krompir, grah in prilijemo mleko z jušno osnovo. V skodelici skupaj razžvrkljamo 100 ml jušne osnove ter žlico moke. Tako pripravljeno gostilo precedimo, da odstranimo grudice in vmešamo v nadev. Začinimo in kuhamo 5– 10 min toliko, da se nadev nekoliko zgosti. Med tem razvaljamo testo, sam sem ga raztegnil z rokami. Testo svetujem, da daste med dva peki papirja. Pripravljen nadev predevamo v ognjevarno posodo (lahko je to ista ponev, v kateri smo pripravili nadev) ter pokrijemo s testom. Z vilicami stisnemo testo ob rob pekača, hkrati pa ga povrhu naluknjamo, da para lahko uhaja iz pite. Pečemo 45–55 min pri 190 stopinjah Celzija.
ČAS PRIPRAVE: 2 uri
RECEPT PRIPRAVILA: Malinček Luka
Komentarji (0)