Pita
SESTAVINE:
Testo:
* 450 g pirine bele mehke moke iz ekološke pridelave
* 10 g pecilnega praška
* 200 g eritritola
* 1 žlička vanilijevega ekstrakta, lahko tudi ruma
* 250 g masla
* 2 jajci
* lupinica
* 1 bio limone
* 1 žlico mleka po želji
Nadev:
* 500 g višenj (svežih ali zamrznjenih)
* 70 g eritritola
* sok polovice limone
* 2 žlici koruznega škroba (gustina)
OPIS POSTOPKA:
Testo:
1. Moko in pecilni prašek presejemo v posodo, dodamo eritritol in premešamo.
2. Dodamo na kocke narezano mrzlo maslo. S prsti vse skupaj zgnetemo. Dobiti moramo nekakšno drobtinasto zmes.
3. Dodamo še jajci, vanilijo in limonino lupinico ter eno žlico mleka. Vse skupaj zgnetemo v testo – testa pa ne smemo predolgo gnesti, da se maslo ne začne topiti.
4. Približno 2/3 testa uporabimo ter ga razporedimo po dnu pekača obloženega s peki papirjem.
5. Preostalo testo zavijemo v folijo za živila ter damo v zamrzovalnik.
6. Nato se lotimo priprave nadeva.
Nadev:
1. Če uporabimo zamrznjene višnje, jih predhodno vsaj deloma odmrznemo.
2. Primešamo eritritol in limonin sok in premešamo.
3. Dodamo še koruzni škrob in še enkrat dobro premešamo. Segrevanje in kuhanje ni potrebno.
4. Nadev razporedimo po testu.
5. Iz zamrzovalnika vzamemo preostanek testa in ga naribamo po nadevu.
6. Pito pečemo v prej ogreti pečici na 190 °C približno 40 do 45 minut. Če vmes zgornja plast že preveč porjavi, temperaturo nekoliko zmanjšamo.
ČAS PRIPRAVE: cca. 1,5h
RECEPT PRIPRAVILA: Dušanka
Komentarji (0)