Pita z breskvami
SESTAVINE:
* 800 g breskev (lahko tudi marelice) - lahko iz kompota
* 2 jajci
* 50 g bele pirine moke
* 120 g eritritola
* 250 ml quarka
Testo:
* 0,25 žličke pecilnega praška
* 250 g bele pirine moke
* 40 g sladkorja v prahu
* 1 ščepec soli
* 115 g hladnega, narezanega masla
* 1 rumenjak
* 2 žlici hladne vode
OPIS POSTOPKA: V skledo presejemo moko in jo zmešamo s presejanim pecilnim praškom, sladkorjem in soljo. Po mešanici potrosimo na koščke narezano hladno maslo. Maščobo vgnetemo v suhe sestavine ter mešanico pri tem dvigamo, da postane zračna in podobna drobtinam. Dodamo rumenjak in hladno vodo ter vse skupaj zgnetemo v testo, s katerim obložimo dno in obod pekača (premera 24 cm). Pekač s testom pokrijemo s prozorno folijo in ga za 30 minut shranimo v hladilnik. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Breskve narežemo na rezine. V posodi razžvrkljamo jajca. Primešamo jim moko in eritritol, nazadnje pa še quark. Pekač vzamemo iz hladilnika in testo na več mestih prepikamo z vilicami. Po testu razporedimo narezane breskve in jih prelijemo s prelivom. Pito pečemo v ogreti pečici 30 do 40 minut oziroma toliko časa, da se nadev in testo lepo zlato rjavo zapečeta. Pečeno pito vzamemo iz pečice in jo približno 15 minut hladimo v pekaču, nato jo preložimo na servirni krožnik ali pladenj. Ponudimo toplo ali hladno skupaj s kepico vanilijevega sladoleda ali s stepeno smetano.
ČAS PRIPRAVE: cca 60 minut
RECEPT PRIPRAVILA: Mateja
Komentarji (0)