Primerjava zdravih olj
Maščobe so telesu nujno potrebne za optimalno delovanje. Predvsem je pomembna količina in vrsta maščob, ki so del naše vsakdanje prehrane. Zdrave maščobe koristijo našem zdravju, v naravi pa jih najemo v obliki olja in masla. V nadaljevanju so predstavljena zdrava olja, katero izbrati in zakaj ga uporabiti.
Kokosovo olje/maslo
Energijska vrednost: 885 kcal/100g
Tekstura in barva: Bele barve. Do temperature od 24°C je v trdi obliki (maslo), nad to temperaturo pa se stopi in je v tekoči obliki (olje).
Uporaba: Za kuho – odlično je, ker se ne zažiga pri visokih temperaturah in se zato lahko uporablja za praženje, cvrtje hrane, peko. Kozmetične namene – odlično je za nego las, nohtov in kože.
Ekstra deviško olivno olje
Energijska vrednost: 825 kcal/100g
Tekstura in barva: Zlato rumene barve, v tekoči obliki.
Uporaba: V kulinarične namene – ker vsebuje izjemno sestavo hranljivih snovi se priporoča kot dodatek po kuhanju ali kot dodatek hladnjim jedem, da se s toploto ne uniči hranila. Lahko se uporabi kot maska za lasje v kombinaciji z jajcem in eteričnimi olji, v kombinaciji s soljo pa kot piling za telo, v kombinaciji z avokadom kot maska za obraz.
Arganovo olje
Energijska vrednost: 828 kcal/100g
Barva: svetlo rjave barve, v tekoči obliki
Uporaba: V kulinarične namene - izboljšuje možgansko zmogljivost, uravnava holesterol, pozitivno vpliva na jetra in prebavo. Najbolje ga je uživati kot dodatek hladnim jedem. V kozmetične namene pa je odlično za nego, saj na kožo vpliva blagodejno, jo pomirja, ohranja lepo in gladi gubice, koži pomaga ohranjati naravno vlažnost in prožnost.
Konopljino olje
Energijska vrednost: 819 kcal/100g
Tekstura in barva: Rahlo zelene barve, v tekoči obliki.
Uporaba: V kulinarične namene - olje je občutljivo na toploto (ga ne segrevamo), zato ga se priporoča kot preliv hladnih jedi, solat, polivk, hladnih omak in namazov. Z njim lahko popestrite že končane jedi ali pa ga uporabite kot sestavino pri toplih jedeh, ki ne zahtevajo visokih temperatur.
Mandljevo olje
Tekstura in barva: Oker barve, v tekoči obliki.
Uporaba: V kozmetične namene - gladi in neguje kožo, ji daje občutek mehkobe ter jo dodatno oskrbuje z vlago. Spodbuja obnavljanje kože, krepi njeno vitalnost in jo zaščiti. Tako ga lahko uporabljamo za nego ustnic, las in lasišča, nosečnice za nego kože na trebuhu,kot odstranjevalec make-upa.
Olje črne kumine
Tekstura in barva: Temno rjave barve, v tekoči obliki.
Uporaba: V kulinarične namene – deluje protivnetno, analgetično antiseptično in proti mikrobom. Vsebuje osem od devetih esencialnih aminokislin, minerale cink, baker, železo, fosfor in kalcij, folno kislino in vitamine C, B6, B3, B1. V kozmetične namene - za nego suhe in občutljive kože, kot masažno olje ali balzam za telo v kombinacijami z drugimi olji.
Totrovo ali ričkovo olje
Tekstura in barva: Svetlo rjave barve, v tekoči obliki.
Uporaba: Zaradi svoje bogate hranilne sestave ima vsestransko uporabo. Lahko se uporablja v kulinarične namene - bogato je z vitaminom E zato ima močno antioksidativno, krepi imunski sistem, ima protivnetno delovanje in tako blaži ter preprečuje povečanje vnetja, zaradi vsebnosti omega-3 je učinkovito pri blaženju bolečin. V kozmetične namene se uporablja predvsem za blaženje vnete in razdražene kože ter za nego suhe in razpokane kože.
AVTOR PRISPEVKA: Malinca Tea
Komentarji (0)