Rižota s kozicami
SESTAVINE:
* 250 g kozic / gamber
* olivno olje
* 1 manjša čebula
* 4 stroki česna
* ½ paprike
* 1 korenček
* 1 manjši por
* 300 g riža (jaz najraje uporabljam tip arborio)
* sol
* 1 žlička mlete paprike
* ½ žličke kurkume
* malo popra
* ½ žličke suhe bazilike (še bolje sveža, če je na voljo)
* sojina omaka (lahko tudi izpustimo)
* parmezan
OPIS POSTOPKA: Na olivnem olju prepražimo čebulo, ko se čebula prepraži dodamo še česen in ga prepražimo toliko da malce zadiši. Dodamo riž in ob stalnem mešanju pražimo toliko časa, da riž ''postekleni''. Dodamo nariban ali nasekljan korenček, na drobno narezano papriko in na kolobarje narezan por.
Malo še popražimo in zalijemo z vrelo juho ali pa vodo. Porabili bomo približno 8 dcl tekočine, vendar pa zalivamo postopoma in prilagodimo glede na želeno gostoto. Kuhamo približno 10 minut – odvisno od vrste riža, ki ste ga izbrali.
V rižoto dodamo še začimbe: sol, paprika, kurkuma, poper, bazilika.
V drugi ponvici posebej popečemo kozice na olivnem olju. Kozice pečemo prb. 8 minut, malo pred koncem polijemo po njih še sojino omako. Kozic ne smemo prepeči, ker postanejo gumijaste.
Dodamo jih k rižoti in premešamo ter kuhamo še par minutk.
Postrežemo s parmezanom.
RECEPT PRIPRAVILA: Malinca Andreja
Komentarji (0)