VIDEO: Segedin

VIDEO: Segedin

V oddaji Vesela žlica sva s Filipom pripravljala priljubljeno slovensko zeljno jed na žlico, ki ni le polna zdravih mikrokultur, ampak je tudi dobro poznano živilo, ki se prileže predvsem pozimi.

No, glede na to, da ima za Filipa zelje katastrofalen okus (in vonj), si lahko zamisliš, kako zelo se je veselil kuhanja in pokušanja te jedi. A verjemi mi, tale segedin je uspel ''v nulo''. Rečem lahko le - odličen je!

Preveri v videu spodaj, sestavine zanj pa poišči v nadaljevanju ...

SESTAVINE:
* olivno olje
* 2 manjši čebuli (rumeni)
* 2 stroka česna
* 500 g govejega mesa (npr. stegno ali bočnik)
* 2 žlički mlete paprike v prahu
* ¼ žličke mletega popra
* 1 žlička soli
* 2 lovorjeva lista
* 1 kilogram kislega zelja
* 1-2 žlice moke

OPIS POSTOPKA:
Čebulo na drobno narežemo in jo prepražimo na olivnem olju. Med praženjem dodamo še česen.

Meso narežemo na manjše kocke in dodamo k čebuli in česnu. Pražimo tako dolgo, da meso porjavi. Takrat dodamo papriko, poper in sol.

Meso še malo popečemo ter ga zalijemo z vročo vodo (pribl. 3 dl), dodamo lovorjev list in kuhamo še pribl. 20 minut. Če voda izhlapi, jo še dodamo.  

Kislo zelje speremo na cedilu, da dobimo želeno kislost zelja. Če imamo radi zelo kisel segedin, potem zelja ne spiramo. Kislost je odvisna od zelja – včasih je bolj kislo in včasih manj, zato kislost preverimo s pokušanjem.

Dodamo zelje, zalijemo z vročo vodo, a toliko, da je zelje pokrito. Kuhamo še približno 45-60 minut (preverimo, če je meso že mehko). V kozarčku zmešamo 1 veliko žlico moke in 1 dl hladne vode ter vlijemo v segedin. Počakamo, da zavre in se segedin zgosti.

K segedinu se odlično poda sveže pečen domač kruh ali pa pire krompir. Če želimo pripravo pohitriti, lahko uporabimo tudi ekonom lonec (pribl. 20 minut).

RECEPT STA PRIPRAVILA: Malinca Nastja in Filip
ČAS PRIPRAVE: 1,5 h
 

 

Kuhinja: dom24

20 najbolj iskanih receptov
Brezplačna e-knjižica

Vpiši svoje ime, email, potrdi prijavo in na email ti bom poslala brezplačno eknjižico z okusnimi najbolj iskanimi recepti.
Želim prejemati e-sporočila z zdravimi recepti, najboljšimi ponudbami, novimi izdelki in podobnimi vsebinami, ki se vežejo na poslovanje Malince. E-sporočila bomo pošiljali do 3x tedensko.

S klikom na gumb ''Prenesi brezplačno'' se strinjam s Politiko varstva osebnih podatkov.

* olivno olje * 2 manjši čebuli (rumeni) * 2 stroka česna * 500 g govejega mesa (npr. stegno ali bočnik) * 2 žlički mlete paprike v prahu * ¼ žličke mletega popra * 1 žlička soli * 2 lovorjeva lista * 1 kilogram kislega zelja * 1-2 žlice moke Čebulo na drobno narežemo in jo prepražimo na olivnem olju. Med praženjem dodamo še česen. Meso narežemo na manjše kocke in dodamo k čebuli in česnu. Pražimo tako dolgo, da meso porjavi. Takrat dodamo papriko, poper in sol. Meso še malo popečemo ter ga zalijemo z vročo vodo (pribl. 3 dl), dodamo lovorjev list in kuhamo še pribl. 20 minut. Če voda izhlapi, jo še dodamo.   Kislo zelje speremo na cedilu, da dobimo želeno kislost zelja. Če imamo radi zelo kisel segedin, potem zelja ne spiramo. Kislost je odvisna od zelja – včasih je bolj kislo in včasih manj, zato kislost preverimo s pokušanjem. Dodamo zelje, zalijemo z vročo vodo, a toliko, da je zelje pokrito. Kuhamo še približno 45-60 minut (preverimo, če je meso že mehko). V kozarčku zmešamo 1 veliko žlico moke in 1 dl hladne vode ter vlijemo v segedin. Počakamo, da zavre in se segedin zgosti. K segedinu se odlično poda sveže pečen domač kruh ali pa pire krompir. Če želimo pripravo pohitriti, lahko uporabimo tudi ekonom lonec (pribl. 20 minut).
Želiš oddati svoj recept?