Uporaba glukomanana in nameni uporabe
Konjak glukomanan (KGM) je vodotopna prehranska vlaknina, polisaharid, ki je izoliran iz gomolja azijske rastline Amorphophallus konjac (konjak). V zadnjih desetletjih je v obliki izoliranega konjaka glukomanana prodrl na trg kot dodatek živilom v prehranski industriji ter kot prehransko dopolnilo.
Popularen je predvsem v Aziji in Evropi, kjer ga v obliki moke s pridom uporabljajo v kulinariki že več stoletij, kljub temu da nima izrazitega okusa. Zaradi svoje sposobnosti vezave vode po zaužitju na površini črevesja tvori nekakšno oblogo, ki deluje kot pomoč črevesju pri obrambi pred tujki. Prav tako konjak dokazano znižuje ravni trigliceridov, glukoze in holesterola v krvi ter krvnega pritiska.
Ponaša se z izjemno visokim deležem vlaknin (kar 65 %), zato ugodno deluje na prebavo in metabolizem, s čimer pomaga pri preprečevanju presnovnih bolezni in pomaga vzdrževati zdravo telesno težo.
Najdemo ga v obliki kapsul ali moke, vendar je slednja oblika večnamenska, saj je odlična za razne zakuhe, zgoščevanje omak ali pudingov, mase za palačinke, kjer lahko nadomešča moko.
Konjak glukomanan kot vlaknina
KGM uvrščamo med vlaknine, saj je vir glukomanana, ki predstavlja visok delež gomolja rastline konjak, iz katerega ga pridobivajo. Zaradi njegovih lastnosti vezave vode, stabilnosti, tvorbe gela in sposobnost tvorbe emulzije ga pogosto uporabljajo kot aditiv v živilih. Kot prehransko dopolnilo se uporablja za zdravljenje debelosti, zaprtja in sladkorne bolezni.
Med prepoznanimi koristmi uživanja glukomanana sodijo tudi znižanje ravni trigliceridov v krvi, krvnega tlaka in sladkorja ter holesterola.
Glukomanan uvrščamo med topne vlaknine, zato ugodno vpliva na prebavni sistem. Prebavni encimi v našem črevesnem traktu ga ne morejo prebaviti, saj niso sposobni cepitve vezi med monomernimi molekulami glukomanana, zato čez prebavni trakt prehaja nedotaknjen, telo pa iz njega ne more pridobiti energije.
Fermentabilne glukomanane lahko presnovijo črevesne bakterije v debelem črevesju, pri čemer se kot stranski produkt tvorijo kratkoverižne maščobne kisline, ki predstavljajo vir energije našim črevesnim celicam. Zaradi omenjene lastnosti glukomanan uvrščamo med prebiotike, ki skrbijo za zdravje črevesne mikroflore. Ker ima dobre absorpcijske sposobnosti, lahko veže velike količine vode in je ena izmed najbolj viskoznih vlaknin, s čimer omehča blato in spodbuja črevesno aktivnost.
Zdravstvene koristi
Glukomanan je edino živilo, ki ima po evropski zakonodaji s strani EFSA (Evropska agencija za varnost hrane) potrjene ugodne učinke pri hujšanju ob energijsko ustrezni prehrani in prispeva k znižanju telesne teže.
Zdravstvena trditev se lahko uporabi le za živila, ki vsebujejo 1 g glukomanana na predpisano zaužito porcijo. Prav tako mora deklaracija vsebovati informacijo, da je za optimalne učinke pri hujšanju potrebno 3-krat dnevno užiti 1 g glukomanana, skupaj z 1–2 kozarcema vode pred obrokom v kontekstu energijsko omejene prehrane. Sam kot tak seveda ne dela čudežev, za hujšanje je hkrati potrebna tudi sprememba življenjskega stila, prilagojena prehrana in dovolj gibanja.
Ker lahko nase veže tudi do 300-krat več vode kot ima lastne teže, se v želodcu razširi in tako poveča sitost. Okoli hrane tvori viskozno oblogo, s čimer upočasni absorpcijo hranil, med njimi tudi sladkorjev, kar še dodatno podaljša občutek sitosti, hkrati pa zmanjša nihanja krvnega sladkorja. Slednja lastnost je pomembna predvsem za diabetike, saj njegovo uživanje prispeva k lajšanju simptomov diabetesa in k boljšemu uravnavanju ravni krvnega sladkorja.
Prav tako je s strani agencije EFSA potrjeno, da glukomanan prispeva k vzdrževanju normalne ravni holesterola v krvi.
Slednja trditev se lahko uporablja za živila, s katerimi zaužijemo 4 g glukomanana na dan. Glukomanan namreč poleg vode ob prehodu skozi črevesje veže tudi holesterol in žolčne kisline, s čimer se le-ti izločijo iz telesa. Posledično se ravni skupnega holesterola in LDL holesterola zmanjšajo, saj ne preidejo v kri, temveč se izločijo z blatom.
Poleg že omenjenih zdravstvenih koristi pa raziskave prav tako kažejo na protivnetne lastnosti konjak glukomanana. Le-ta namreč vsebuje določene spojine, ki delujejo antioksidativno in protivnetno, s čimer glukomanan kaže pozitivne učinke pri zdravljenju artritisa, alergijskih reakcij, kolitisa in drugih vnetnih bolezni, hkrati pa ojača naš imunski sistem na ravni celične kot tudi humoralne imunosti.
Konjak glukomanan naj bi prav tako bil naravni antibiotik, za kar sta odgovorni predvsem dve spojini, ki ju vsebuje in kažeta protimikrobno aktivnost. Prvi je flavonoid (3,5-diacetiltambulin), drugi pa je triterpenoid (ambilon). V raziskavah sta oba pokazala protimikrobno aktivnost proti patogenim sevom bakterij Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus in Pseudomonas aeruginosa.
Uporaba konjak glukomanana in njegova varnost
Kot že omenjeno, se glukomanan uporablja kot pogost aditiv prehranskim izdelkom, v katerih igra vlogo zgoščevalca in emulgatorja. Ob stiku z vodo lahko nase veže ogromno količino le-te, zato je priporočena dnevna količina za uživanje manjša v primerjavi z drugimi prehranskimi vlakninami.
Če želimo s pomočjo glukomanana izgubiti telesno težo, ga moramo zaužiti vsaj 15 minut pred obrokom, v nasprotnem primeru nima učinka. Na splošno ga ljudje dobro tolerirajo in nima stranskih učinkov. Znani so primeri pojava zaprtosti, driske ali napihnjenosti, vendar do takšnih težav pride redko, če so upoštevane priporočene dnevne količine za uživanje. Težave z uživanjem se lahko pojavijo pri osebah, ki imajo težave s požiranjem in če se glukomanan razširi, preden prispe do želodca, kar lahko povzroči davljenje ter blokado grla in požiralnika. Da to preprečimo, se priporoča uživanje glukomanana skupaj z zadostno količino vode, vsaj 1–2 kozarcema.
Ker tvori viskozno oblogo okoli vsebine želodca, upočasni absorpcijo hranil, posledično pa tudi zdravil, če jih uživamo. V tem primeru je priporočljivo uživanje zdravil vsaj štiri ure po ali vsaj eno uro pred užitjem glukomanana, kar bo omogočilo normalno absorpcijo le-teh.
Glukomanan je na trgu na voljo v obliki kapsul ali moke. Slednja je precej uporabna, saj uživanje s kozarcem vode ni edini način, kako jo lahko uživamo, temveč jo lahko vključimo v številne jedi.
Konjak moka je priljubljena predvsem za razne juhe in omake, kjer jo lahko kot zgoščevalec uporabimo namesto navadne moke.
Iz nje lahko pripravimo kruhke, maso za palačinke ali jo uporabimo namesto želatine v sladicah. Previdni moramo biti le pri načinu mešanja v jedi, saj glukomanana jedi ne smemo nikoli dodati direktno, temveč ga najprej zmešamo v malo hladne vode, da preprečimo nastanek zbite kepe.
Mirno jo lahko uporabimo kot nadomestilo deleža navadne moke in s tem zmanjšamo energijsko vrednost celotnega obroka. V azijskih kuhinji je glukomanan popularen v obliki shirataki rezancev ali raznih gelov, pri pripravi katerih pa je pomembna predvsem omaka, saj so kot taki brez okusa.
Ker je brez glutena, pa ga lahko kot nadomestilo moke uporabljajo tudi ljudje, ki se izogibajo glutenu. Njegova vsestranska uporaba in številne zdravstvene koristi dokazujejo njegovo priljubljenost kot prehransko dopolnilo.
Med različnimi ponudniki, je vedno dobro poseči po izdelku, katerega izvor je poznan in je ekološko pridelan, kar pomembno prispeva h kakovosti končnega izdelka konjak glukomanana.
Avtorica: Mojca Cepuš - nutricionistka s 14-letnimi izkušnjami
VIRI IN LITERATURA:
- Keithley J. K., Swanson B., Mikolaitis S. L., DeMeo M., Zeller J. M., Fogg L., Adamji J. 2013. Safety and Efficacy of Glucomannan for Weight Loss in Overweight and Moderately Obese Adults. Journal of Obesity, 2013, doi: 10.1155/2013/610908
- Devi Devaraj R., Reddy C. K., Xu B. 2018. Health-promoting effects of konjac glucomannan and its practical applications: A critical review. Biological Macromolecules, 126, 273-281
- Au-Yeung F., Jovanovski E., Jenkins A. I., Zurbau A., Ho H. V. T., Vuksan V. 2017. The effects of gelled konjac glucomannan fibre on appetite and energy intake in healthy individuals: a randomised cross-over trial. British Journal of Nutrition, 119, 1, 109-116
- Changchien C.-H., Han Y.-C., Chen H.-L. 2020. Konjac glucomannan polysaccharide and inulin oligosaccharide enhance the colonic mucosal barrier function and modulate gut-associated lymphoid tissue immunity in C57BL/6J mice. British Journal of Nutrition, 123, 3: 319-327
- EFSA: https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=search
Komentarji (0)