Veganska kremna bučna rižota
SESTAVINE (za riž):
* 280 g arborio riža
* žlica olivnega olja
* voda za kuhanje riža
Za omako:
* 500 g bučnega pireja
* 250 ml sojine smetane za kuhanje (ali druge goste smetane, ampak ne kokosove)
* 1 čebula (približno 100 g)
* 3 stroki česna (po želji lahko več)
* manjši šopek svežih zelišč po izbiri (peteršilj, drobnjak, timijan, žajbelj,...)
* 2 žlici olivnega olja za praženje čebule
* suhe začimbe po izbiri (muškatni orešček, česen v prahu,...)
* 1 čajna žlička kvasovih kosmičev
* himalajska sol
* poper
Za serviranje:
sveža zelišča
bučna semena
Opis postopka: 280 g arborio riža po navodilih skuhamo v vodi. Vmes pripravimo bučno omako. Bučni pire pripravimo tako, da meso oranžne buče (hokaido ali maslenko ali mešanico) skuhamo ali spečemo in zmiksamo. Nato odmerimo 500 g pireja in začnemo pripravljati omako. Na olivnem olju prepražimo čebulo in česen. Dodamo bučni pire, nasekljana sveža zelišča, suhe začimbe po okusu, sol, poper in kuhamo minuto ali dve. Dodamo rastlinsko smetano za kuhanje in kuhamo še minuto. Omako zmešamo s paličnim mešalnikom. Omako prelijemo čez kuhan riž in skupaj kuhamo še največ minuto, da se jed segreje in poveže. Serviramo z nasekljanimi bučnimi semeni in opcijsko svežimi zelišči. K rižoti odlično pašejo pečeni žajbljevi listi.
ČAS PRIPRAVE: 1 ura
RECEPT PRIPRAVILA: Anja Geč
Komentarji (0)