Veganski linški piškoti
SESTAVINE:
* 140 g pšenične moke
* 35 g sladkorja
* 2 žlici mandljeve moke
* 1/4 žličke himalajske soli
* 1/4 žličke vanilije v prahu
* 70 g veganskega masla (ali margarine)
* 2 žlički veganskega napitka
* sladkor v prahu
* jagodna marmelada
OPIS POSTOPKA: Pečico prižgi na 180 °C in obloži pekač s peki papirjem. Iz hladilnika vzemi vegansko maslo (lahko tudi margarino), ga nareži na manjše kocke ter postavi na stran. V srednje veliko posodo za mešanje dodaj pšenično moko, sladkor, mandljevo moko, himalajsko sol, vanilijo v prahu in vse skupaj dobro premešaj. Vegansko maslo vtri v testo z rokami. Pri tem postopku si lahko pomagaš tudi z vilicami ali pa s kuhalnico. Nato dodaj veganski napitek in gneti testo 1-2 minuti, dokler ne postane gladko. Pripravi peki papir na delovni površini. Rahlo ga pomokaj, nato nanj postavi testo za piškote in dodaj še en kos peki papirja (na ta način bo preprečeno sprijemanje testa). S pomočjo valjarja razvaljaj testo na debelino 6 mm. Z modelčki izreži iz testa piškote. Jaz sem uporabil modelčke, ki so ustvarjeni za linške piškote. Lahko pa uporabiš tudi dva modelčka različne velikosti. Piškote postavi v pečico za okoli 10-12 minut, nato pa jih popolnoma ohladi. Piškote, ki imajo v sredini luknjo, posuj s sladkorjem v prahu. Na piškote, ki nimajo luknje, pa dodaj kanček jagodne marmelade. Posute piškote s sladkorjem v prahu dodaj k piškotom, obloženim z marmelado, in jih rahlo potisni skupaj. Piškote serviraj še sveže ali pa jih hrani v dobro zaprti posodici nekaj dni.
RECEPT PRIPRAVIL: Gašper Plankar
Komentarji (0)