Veganski Speculaas cheesecake
SESTAVINE:
* 160 g Speculaas piškotov
* 60 g veganske margarine, stopljene
* 1/2 žličke soli
* 270 g indijskih oreščkov
* 100 ml javorjevega sirupa
* 120 g kokosovega olja, stopljenega
* 1/4 žličke vanilije v prahu
* 1/2 žličke začimb za medenjake
* 250 ml sojinega napitka
* 1/2 žličke agar agar
* mleti speculaas piškoti, za dekoracijo
* veganska smetana za stepanje
OPIS POSTOPKA: V posodo za kuhanje dodaj indijske oreščke in jih prelij z vrelo vodo. Pusti jih stati okoli 15-30 minut, nato pa jih odcedi in postavi na stran. Pekač za torto (20 cm, z odstranljivim dnom) obloži s peki papirjem. V multipraktik dodaj piškote Speculaas, sol in vse skupaj dobro zmešaj. Dodaj stopljeno vegansko margarino in zmešaj. Maso za dno prestavi v pekač, oblikuj dno, nato pa pekač z dnom postavi v hladilnik. V posodo blenderja dodaj namočene indijske oreščke, javorjev sirup, stopljeno kokosovo olje, vanilijo v prahu in začimbe za medenjake. Postavi na stran. V posodo za kuhanje dodaj sojin napitek in agar agar. Dobro premešaj, zavri in med konstantnim mešanjem kuhaj okoli 3-4 minute. Vročo mešanico dodaj v blender in vse skupaj dobro zmešaj. Iz hladilnika vzemi pekač in vanj dodaj maso za cheesecake. Nato pa pekač postavi v hladilnik za vsaj nekaj ur, najboljše pa kar čez noč. Veganski Speculaas cheesecake pred serviranjem še okrasi z vegansko smetano za stepanje in mletimi Speculaas piškoti.
RECEPT PRIPRAVIL: Gašper Plankar
Komentarji (0)