Zajtrk s kakijem in ajdovimi kosmiči
SESTAVINE za 1 osebo:
* 2 dl mleka (kravje, kokosovo, mandljevo, riževo …)
* ščepec cimeta
* 5 žlic oz. 50 g ajdovih kosmičev
* 1 žlica chia semen
* po želji še 1 žlička medu
* 1 kaki (lahko dodamo malo vode, če kaki ni mehak)
OPIS POSTOPKA: Mleko segrejemo in vanj vmešamo cimet, ajdove kosmiče, chia semena in po želji med. Dve minuti kuhamo in nato prelijemo v kozarček ali posodico. V mešalniku zmešamo kaki. Mešanico vlijemo na kuhane kosmiče in jed je pripravljena.
Zajtrk lahko pojem topel ali pa ga hranimo v hladilniku do dva dni.
RECEPT PRIPRAVILA: Malinca Nastja
Kaki
- Kaki je odličen za zajtrk, saj vsebuje veliko vlaknin, ki spodbujajo prebavo in metabolizem.
- Bogat je z vitamini in mineral. Vsebuje npr. vitamine C, B in A ter antioksidante, zato je odličen za imunski sistem in celo za zdravje oči.
Ajdovi kosmiči
- Ajdovi kosmiči so zelo mehki in okusni ter brez glutena in zato primerni tako za otroke kot odrasle in super alternativa za tiste, ki imajo alergije ali intolerance na gluten.
- Ajdovi kosmiči so odlična osnova za pripravo zajtrkov, saj so dober vir beljakovin in zelo hranljivi. Beljakovine nam omogočijo, da smo dlje časa siti, pa tudi pomemben gradnik telesa so.
- Ajda je pravo super živilo, saj odlično vpliva na prebavo, vlaknine v njej pa pomagajo uravnavati krvni sladkor, da nam ne poskoči že zjutraj.
Chia semena
- Chia semena so majhna in nizkokalorična, a vsebujejo beljakovine, vlaknine, antioksidante in minerale, kot so železo, magnezij in kalcij. Super so torej za zdravje kosti.
- Bogata so z zdravimi maščobnimi kislinami omega-3, zato ščitijo srce.
- Spodbujajo prebavo, saj so polna vlaknin, in ker nase vežejo vodo, pomagajo, da dlje ostanemo siti.
Komentarji (0)