Zelenjavni zrezki z ajdovo kašo in ovsenimi kosmiči
Ajda je preprosto žito, ima pa izjemno hranilno vrednost. Bogata je z magnezijem in poskrbi za nižji krvni pritisk. Priprava ajdove kaše je enostavna, obrok z ajdo pa nas nasiti za dlje časa.
SESTAVINE:
Sestavine za 10 -12 zrezkov
* 300 g brokolija
* 60 g korenčka
* 80 g naribanega sira
* 20 g ajdove kaše
* 1 jajce
* 20 g sesekljanih lešnikov
* 20 g zmletih polnozrnatih ovsenih kosmičev (v mlinčku za kavo)
* 10 g mletih semen indijskega trpotca - psiliuma
* 1/2 žličke sladke paprike v prahu
* 3 stroki česna
* sol, poper, bazilika, noževa konica kumine
* sezam za posip
OPIS POSTOPKA: Ajdovo kašo skuhamo v osoljeni vodi. Kuhano kašo odcedimo. Brokoli operemo in razdelimo na posamezne cvetove. Korenček prav tako operemo, po potrebi ostrgamo in drobno naribamo. Pripravljeno zelenjavo damo v lonec in prilijemo malo vode. Dodamo malo soli in pokrito kuhamo 5 minut. Kuhano zelenjavo dobro odcedimo. Tekočino shranimo in jo uporabimo za pripravo juh, omak …
Kuhano zelenjavo pretlačimo in dodamo nariban sir, jajce, kuhano ajdovo kašo, sesekljane lešnike, mlete ovsene kosmiče ter trpotčeva semena. Začinimo s soljo, poprom, mleto papriko, kumino in baziliko. Česen olupimo in drobno sesekljamo. Dodamo ga k zelenjavi. Vse sestavine dobro premešamo, da dobimo enotno zmes. Po želji dodamo žlico ali dve skute, da se sestavine lepo povežejo.
Pečico segrejemo na 180ᵒC. Velik pekač od pečice obložimo s papirjem za pečenje. V manjšo posodo si nalijemo hladno vodo. Na plitev krožnik natresemo 4 žlice sezamovih semen. Z mokrimi rokami oblikujemo zrezke in jih povaljamo v sezamu. Polagamo jih na pripravljen pekač. Pečemo 15 – 20 minut, da se zrezki rjavo obarvajo. Zrezke lahko ponudimo namesto zelenjavne priloge lahko pa so sestavina brezmesnega obroka.
ČAS PRIPRAVE: 30 minut za pripravo; 20 minut za pečenje
RECEPT PRIPRAVILA: Irena Višček
Komentarji (0)