Pod oznako brez glutena najdemo živila, ki ne vsebujejo glutena in so primerna za tiste, ki se glutenu izogibajo. Razlogov za izogibanje glutenu je lahko več. Odločitvi za hrano brez glutena lahko botruje alergija na gluten, bolezen, kot je celiakija in nekatere druge bolezni, ki nakazujejo na preobčutljivost na gluten, ali pa osebna odločitev zardi boljšega počutja.
Brezglutenska dieta izključuje vsa živila, ki vsebujejo gluten, beljakovino, ki jo najdemo v pšenici in nekaterih drugih žitih. To pomeni, da uživamo le živila, ki ne vsebujejo glutena. Se, sodijo sadje, zelenjava, meso in jajca ter nekatera žita brez glutena. Take so npr. koruza, proso, ajda …
V Malinci je širok nabor izdelkov brez glutena. Sem sodijo tako živila, kot sta kokosova in mandljeva moka, prehranska dopolnila pa tudi energijske ploščice brez glutena ter kozmetični izdelki.
Pozor: Izdelki z oznako BREZ GLUTENA nimajo vsi Gluten free certifikata (brez glutena).
Izjava ''brez glutena'' se lahko navede le na živilih, ki v obliki, kot se prodajajo končnemu potrošniku, ne vsebujejo več kot 20 mg/kg glutena.
Izjava ''zelo nizka vsebnost glutena'' se lahko navede le na živilih, ki so sestavljena iz ali vsebujejo eno ali več sestavin iz pšenice, rži, ječmena, ovsa ali njihovih križanih vrst, ki so bile posebej pridelane za zmanjšanje vsebnosti glutena, in ne vsebujejo več kot 100 mg/kg glutena v obliki, kot se prodaja končnemu potrošniku.
Izbor izdelkov, ki so brez glutena si poglej spodaj …