Ogromno je težav, ki so povezane z boleznimi ščitnice. Na težave lahko opozarjajo simptomi, kot so:
Več si lahko preberete v članku Ščitnica - vse kar morate vedeti o ščitnici.
Izogibati se je treba hrani, ki lahko povzroča vnetja in avtoimunske odzive. Sem sodi vse, kar vsebuje gluten, sladkor, preveč vlaknin, sojo, preveč maščob, kuhinjsko sol, pa tudi kavo in alkohol je treba črtati z jedilnika.
Svetuje se hrana, ki vsebuje jod (veliko ga vsebuje alga kelp), odlična pa je tudi alga spirulina, izdelki iz kokosa in sadež aronija (regulirata delo žleze ščitnice). Uživati je treba čim več morskih sadežev, oreščkov, svežega sadja, zelenjave.
Ker je delovanje ščitnice pogosto povezano z imunskim sistemom in avtoimunskimi odzivi telesa, se velikokrat vzrok skriva tudi tam, kjer ga ne bi pričakovali – v črevesju. Treba je uživati hrano, ki poskrbi za zdravo mikrofloro in uživati kakovostne kulture. Odličen vir so Malincini Imunobiotiki.
V prehrano pa je priporočeno dodati tudi zelišča, ki na ščitnico delujejo blagodejno. To so sibirski ginesng, ašvaganda in kopriva.