Slabokrvnost oz. anemija je pogosta težava. Predvsem ženske in nosečnice se pogosto spopadajo z njo, večje potrebe po železu pa imajo tudi mladostniki in športniki.
Če je tvoj krvni test pokazal prenizko vsebnost hemoglobina v krvi, moraš poskrbeti ne le za to, da dobiš dovolj železa, ampak tudi drugih snovi, brez katerih telo železo slabše absorbira.
Nujni so vitamini skupine B, predvsem B12 in folna kislina in pa vitamin C. Ti elementi namreč vplivajo a tvorbo rdečih krvničk. Zaužiti je potrebno dovolj take hrane, ki te snovi vsebuje v obilju.
Bogati viri železa so:
- pusto rdeče mesto, jagnjetina, jetra in morska hrana (sardele, škampi, polži),
- zelenolistnata zelenjava (špinača, kodrolistni ohrovt, motovilec, rukola, brokoli),
- aronija,
- fižol v vseh oblikah,
- alge (predvsem spirulina),
- ajdova in ovsena kaša,
- semena (chia, sezamova, sončnična),
- kvinoja,
- temna čokolada in presni kakav,
- paradižnik ( tudi suhi in mezga),
- suho sadje (rozine, suhe slive, suhe marelice).
S pomočjo dodajanja spodnjih izdelkov k vsakodnevni prehrani pa poskrbimo za stalne vire železa, vitaminov in mineralov in tako zmanjšamo možnost za anemijo.