100 % naravno, kremasto in okusno
Tudi ti obožuješ arašidov namaz in si pogosto privoščiš kakšno žličko za zajtrk, po treningu, s palačinkami ali pa kar tako?
Pa se kdaj vprašaš, kaj vse se skriva v različnih arašidovih namazih, ki jih ponujajo police? Če pogledaš etikete, je v veliki večini sladkor, razna rafinirana olja, pretirane količine soli in nasičenih maščobnih kislin …
Pa veš, da gre tudi brez tega?
Intenziven okus, kremasta struktura in hranljivost – vse to je mogoče doseči popolnoma brez dodatkov. Vse, kar mora resnično dober in okusen arašidov namaz vsebovati, je ena sestavina.
Ja, ena sama sestavina, ki ni nikakršna skrivnost.
Ta sestavina so arašidi!
Veš, da arašidi pravzaprav sploh ne sodijo k oreščkom, ampak so v sorodu z grahom in fižolom, o čemer priča tudi njihovo dobro poznano angleško ime – peanuts. Izraz pa namreč pomeni grah. Arašide imenujemo tudi kikiriki in pa zemeljski orešček.
Zakaj zemeljski orešček?
Gre za stročnico, ki dozori pod zemljo. Okus je sicer oreškast, a tak postane šele s praženjem. Če arašidov ne pražimo, okus ni tako intenziven in res rahlo spominja na okus stročnic, katerih značilnosti tudi ima. Podobno kot ostale stročnice so tudi arašidi dober vir rastlinskih beljakovin, česar se bodo zagotovo razveselili vegani in vsi, ki si želijo dodatne beljakovine zagotoviti iz rastlinskih virov.
Arašidov namaz – priljubljena razvada
Poraba arašidovega namaza v svetu je velika. Eni največjih porabnikov so Američani, ki slovijo po svoji ljubezni njega in njihovih dobro poznanih sendvičev z arašidovim namazom in želejem. Kar 67 odstotkov oreščkov, ki jih pojedo, je namreč ravno arašidov – tudi v obliki priljubljenega arašidovega namaza oz. kot mu tudi radi rečemo, kikirikijevega namaza.
Arašidi in arašidov namaz pa niso odlični le jedeh, ki so značilne za Ameriko, ampak tudi v azijski kuhinji, kjer popestrijo marsikatero jed. Olje, ki se loči od namaza, je v Indiji in Kitajskem pogosto osnova, za pripravo različnih jedi.
Hranljiv in telesu prijazen namaz
Da je 100 % naraven arašidov namaz resnično narejen le iz arašidov in mu niso dodana druga olja, lahko potrdimo tako, da preverimo, če se naravno prisotno olje loči od gostega dela namaza.
Ločevanja olja se torej ne smemo prestrašiti, saj gre za zelo dober znak oz. pokazatelj, da je arašidov namaz resnično naravno in brez umetnih dodatkov, stabilizatorjev in olj, ki bi omogočala homogenost namaza.
Ločenost olja je torej naraven proces in priča o visoki kakovosti arašidovega namaza. Olje pred uporabo le zmešamo z namazom in že ga lahko uporabimo.
Sveže in odlično v neštetih kombinacijah
100 % naraven arašidov namaz lahko kombiniramo skoraj s katerokoli hrano. No, ljubitelji menijo, da ga vmešamo v čisto vse, saj je okus božanski in se harmonično zlije tako z jedmi, ki so sladke kot tudi s tistimi, ki so slane.
Odličen je torej v sladicah, primeren je za pripravo omak, smoothijev, napitkov ali pa kar tako kot hiter prigrizek ali dodatek h kosmičem za zajtrk. Kreativnost pri uporabi arašidovega namaza ne pozna meja.
Gre za močno energijsko nabito hrano, ki vsebuje veliko maščob, predvsem zdravih nenasičenih maščob, in kar 28 % beljakovin.
Zaradi vseh teh značilnosti je tudi odličen dodatek v prehrani športnikov, rekreativcev in vseh, ki želijo po treningu v prehrano vključiti zdravo različico arašidovega namaza. Arašidov namaz je tudi zelo visoko hranljiv in bo že v zmerni količini poskrbel za dolgotrajnejši občutek sitosti, kar je odlična novica za vse, ki si morda želijo izgubiti kakšen kilogramček.
Ker vsebuje le malo ogljikovih hidratov, je primeren tudi za LCHF-diete in za vse, ki se prehranjujejo po različnih načelih prehrane z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov.
Hranilna vrednost na 100 g
100 % arašidov namaz 300 g
Sestavine: 100 % arašidi. Lahko vsebuje sledove drugih oreščkov, sezama in soje.
Neto količina: 300 g
Proizvedeno v Sloveniji. Poreklo osnovne sestavine: izven EU
Pred uporabo premešajte (ločitev olja je naravna). Lahko se uživa samega ali pa se ga doda k smoothijem, tortam, sladoledom, pecivom, omakam, in sicer tako mesnim kot zelenjavnim. Zelo dobro se poda tudi prelivom za solate.
Shranjevanje: Svetujemo, da kozarec po odprtju hranite na sobni temperaturi, do 25 °C, s čimer se ohrani večja mazljivost arašidovega namaza.
Zakaj pride v namazu do ločevanja olja?
Ločitev olja je popolnoma naraven proces, ki priča o tem, da v namazu ni nobenih dodatkov, ki bi omogočali, da se olje ne bi ločilo. Gre za maščobo arašidov, ki se loči od trde mase in jo preprosto samo zmešamo s preostalo maso. Ločitev olja torej dodatno priča o kakovosti samega namaza, ki je naraven in brez dodatkov.
Ali Malincin arašidov namaz vsebuje gluten?
Ne, v Malincinem namazu ni glutena, zato je primeren tudi za tiste manj občutljive, ki ne uživajo izdelkov z glutenom.
Ali je Malincin namaz primeren za diabetike?
Namaz vsebuje le naravno prisotne sladkorje, in sicer 4,5 g na 100 g izdelka. Lahko je torej tudi del uravnoteženega prehranjevanja pri diabetikih.
Ali namaz vsebuje palmovo olje?
Namaz ne vsebuje palmovega olja in tudi kakšnega drugega ne. Vsebuje samo naravno olje arašidov, ki so zmleti, da iz njih pridobimo namaz.
Ali ga lahko uživajo tudi otroci?
Namaz lahko uživajo tudi otroci. Previdnost svetujemo pri tistih, ki so alergični na oreščke.
Tvoj paket bo pri tebi v nekaj dneh! Če naročiš paketek do 13 ure, bo predvidoma že naslednji delovni dan pri tebi. Drugače pa se trudim, da vsa naročila prejeta po 13 uri zapakiramo in odpošljemo takoj naslednji delovni dan.
Redni strošek dostave je odvisen od višine naročila:
Te zanima, kako nato pride paketek do tebe?
Na izbiro imaš 5 različnih plačilnih metod: